2009. június 5., péntek

Menstruáció


A férfiakat is kifordítja magukból a menstruáció

"Miért éppen akkor kerülnétek el a csajotokat, amikor a legjobban kíván titeket?" - buzdít egy amerikai szexlap. Ugyan a menstruáció idején jelentkező szexéhség a nők alig felére igaz, a magazin fontos kérdésre tapintott rá: törvényszerű, hogy a férfi karantént kíván kedvesének a "nehezebb napokra"?

A menstruáció nem csupán a vérszagra gyűlő éji vadak, illetve a megnövekedett fertőzésveszély miatt keltett riadalmat az évszázadokkal előttünk élő férfiakban. A különböző kultúrák alapvetően megegyeztek abban, hogy a vérzés olyan testi történésként értékelődött, amely élesen elválasztja a férfiakat a nőktől. A női test a menstruáció által titokzatossá és félelmetessé is vált egyben, és ennek köszönhetően a különböző, érthetetlennek tűnő lelki jelenségeket is a havi vérzéshez igyekeztek kapcsolni. Talán nem szükséges a testben vándorló méh és a hisztéria, vagy a ki nem ürülő, és így az agyba kerülő vér és a téboly, illetve egyéb, csak a nőkre jellemzőnek tartott pszichés nyavalyák kapcsolatának kultúrtörténetét taglalnunk ahhoz, hogy belássuk, milyen erősen él napjaink férfiaiban is az az elképzelés, hogy a menstruáció betegség. Mégpedig olyan, amely sokszor nem csupán napokra csinál komplett őrülteket a csajokból, de az egész életüket/személyiségüket is jelentősen befolyásolja.

"A feleségem teljesen kifordul magából ilyenkor - panaszolja egy 45 éves férfi. - Ingerlékeny, veszekedős, pedig egyébként figyelmes és megértő asszony. Ha egy pillanatra kapcsol, akkor elnézést kér, és belátja, hogy ő viselkedik eszementen, de ezek a bocsánatkérések a ritkábbak. Mostanában igyekszem figyelni, hogy mikorra esik a nehezebb periódus, és ha tehetem, elmenekülök horgászni." Premenstruális diszfória, menstruációs görcsök és egyéb fájdalmak ide vagy oda, tenyeret a szívtájékra: tényleg elfogadjuk, hogy a puszta hormonhatás képes őrjöngő vadállattá varázsolni az egyébként az uruk bokazoknijánál kushadó csajokat?


Vagy gondolhatjuk azt, hogy a feszültség és a fájdalom egyszerűen feloldják azt a fegyelmezettséget, amelyet a nők többsége a kapcsolatának megóvása érdekében magára erőltet, viszont épp a menstruációs időszak lesz az a felszabadító periódus, amikor igazán tabuk nélkül nyilváníthat véleményt? "A férjem rettenetesen fel tud bosszantani - állítja egy 33 éves nő. - Amikor huszadszori kérlelés után rákiabálok, hogy miért nem zárta be a kocsiajtót, miért a franciaágyunkon tárolja az átizzadt teniszpólóit, vagy miért nem visz el egy fél évben legalább egyszer a kedvenc darabomra, alattomosan odaveti, hogy "Meg fog jönni, ugye?" Annyiban igaza van, hogy máskor inkább szó nélkül elpakolok, bezárok, elmosogatok utána. Na de attól, hogy menstruálni fogok, miért ne lenne érvényes az, amit végre egyszer bátran a fejére olvasok?"

Lehet máshogyan is

A csajok könnyű leszerelése, háttérbe szorítása, betegnek/hisztérikusnak címkézése mellett további kérdés, hogy mit kezdjen a férfi a "más állapotú" női testtel. A "Vásároljon-e tampont a barátom?" típusú szégyellősség-problémáktól a nő orális kielégítéséig számos a nehézség: "A higiénia a legfontosabb, a többi annyira nem érdekel - fejtegeti egy 44 éves férfi. - Huszonéves koromban még gusztustalannak találtam, sőt, hogy ne szenvedjek hiányt, több csajom is volt egyszerre, így mindig elmehettem ahhoz, amelyik éppen nem menstruált. Ma inkább csak a spontaneitás hiánya zavar. Szívesen csókolgatom a feleségemet lent is, de akkor elvárom, hogy tampont használjon. Ugyanakkor szex közben mélységesen kiábrándítónak tartanám, ha egyszer csak megszólalna, hogy "Jöhetsz, mindjárt kiveszem!". Behatolásról nálam csak a zuhany alatt lehet szó!" Mások ellenben kimondottan izgatónak találják az új, szokatlan helyzeteket, a testesebb illatot, vagy az önkontrollból alaposan visszavett partnernőt: "A csajomhoz öt-hat nappal a menzesze előtt már nem érhetek hozzá. Mert csokit zabál, mert megduzzadt a melle, mert kövér, mittudomén. Én észre sem veszem, de próbálom tiszteletben tartani. Mire megindul a vérzése, már sem én, sem ő nem bírjuk tovább. Jó, leginkább a fekvő pózok dominálnak, de mégsem unalmas. Pont ezekben az időszakokban próbáltuk ki például a közös maszturbálást, az arcra élvezést és hasonlókat, amikre a korlátozott lehetőségek miatt rákényszerültünk, és amiket azóta is borzasztóan élvezünk mindketten."


Annak ellenére, hogy a férfiak a mai napig misztifikálják a menstruációs tüneteket - például amellett, hogy lebecsülik a fizikai fájdalmakat, eltúlozzák a hisztivel, nyűglődéssel stb. körülírható tünetek jelentőségét és gyakoriságát -, mégis biztató a fejlődés. A "Mit gondolsz a menstruációról?" kérdésre például ezt írta egy 25 éves srác: "Hülye kérdés, hát mit gondolok a gyomorkorgásról, a fülzúgásról meg a körömbenövésről? Az emberi test normál működéséhez tartoznak, és kész. Próbálom megérteni, hogy milyen kellemetlenségekkel jár ez a csajoknak, de ahogy a terhességet kár betegségként felfogni, úgy ezt is. Néha direkt élvezem, amikor olyan nőkkel találkozom, akikből a vadmacskaoldal domborodik ki ilyenkor. Én meg nem habozok, hogy kielégítsem a felfokozott vágyaikat!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése